Blog

De zin en onzin van bepaalde ingrediënten in cosmetica

Daar is ie dan, mijn eerste blog!

Er valt nou eenmaal zoveel te vertellen over de huid en huidverzorging dat ik besloten heb om een blog te schrijven.
In de inmiddels bijna 24 jaar ervaring in de branche op vele manieren ((medisch)schoonheidsspecialist, drogist en verkoper/apparatuur trainer groothandel voor schoonheidsspecialisten) ken ik de verschillende kanten van mijn boeiende vak en kom je soms tot verrassende ontdekkingen.
Ik hoop jullie in deze en komende blog mee te nemen in de wondere wereld van schoonheid en huidverzorging.

Om te beginnen leg ik graag uit wat bepaalde ingrediënten doen (of juist niet doen) in cosmetica. Of juist, wat ze überhaupt te zoeken hebben in een product, hahaha!

Een paar lessen ingrediëntenleer gaven mij jaren terug al een heel verrassende kijk op bepaalde producten, en heb ze nadien ook meteen verbannen uit mijn praktijk- dat zegt genoeg.
Ik hou het, om het iets beknopter te houden op deze twee “toppers” waarvan allang bekend is dat het alleen maar voor ellende zorgt, en tòch nog steeds volop in cosmetische producten wordt verwerkt èn massaal wordt verkocht!

The big two: Petroleum en Paraffinum Liquidum

Neem bijvoorbeeld vaseline, lekker vet! Vaseline legt voor je gevoel een “beschermend” laagje op de huid. Dit welbekende product wordt volop ingezet, zelfs in de zorg of in combi met hormoonzalf ter behandeling van bijvoorbeeld eczeem, hoe ontzettend krom dat is, zul je straks snappen.

“Leuk” om te weten is wellicht, dat vaseline wordt gemaakt van een restproduct van aardolie (Petroleum). En juist dàt ingrediënt zie je heel veel in massaproductie/ commerciële  huidverzorging, bijvoorbeeld in het welbekende blauwe blik, maar ook in lippenbalsems.
Van enige bescherming is echter geen sprake. De huid is een levend orgaan en heeft dus ook een stofwisseling en uitwisseling van gassen en afvalstoffen om te kunnen blijven leven en optimaal te kunnen functioneren.

Doordat ze door het fijne laagje “petroleum” niet meer in staat is om te ademen, krijg je juist een omgekeerd effect.
De huid is namelijk volledig afgesloten, waardoor het “beschermende” laagje de huid zal doen verstikken, afvalstoffen niet kunnen worden uitgescheiden en blijven circuleren in de huid (met onzuiverheden en soms allergische reacties tot gevolg) en: nog meer zal gaan uitdrogen!

Om op het begin terug te komen: een eczematische huid wordt behandeld met hormoonzalf, wat als eigenschap heeft dat de ontsteking wordt geremd en tijdelijk stilgelegd. Aan de echte oorzaak wordt niks gedaan.

Echter heeft het gebruik van hormoonzalf óók een extreem uitdrogend effect.
Vaak wordt dan op recept (!!) voorgeschreven om af te wisselen met jawel….Lanette vaseline crème.
Nadien is het eczeem is in ruste, echter de huid extreem uitgedroogd met irritatie en kloofjes door het gebruik van de vaseline crème die je nota bene op recept krijgt voorgeschreven van de huisarts!
Bij een volgende eczeem uitbraak kom je weer in exact hetzelfde cirkeltje terecht… wat een ellende.

Paraffinum Liquidum (minerale olie)

Een ander veel voorkomend ingrediënt is minerale olie, ook gemaakt van grondstof aardolie. Dit ingrediënt wordt volop (om maar niet te zeggen bijna altijd) toegepast in de commerciële massaproductie  van (baby) olie, reinigingsoliën/lotions, dag/nachtcrèmes, oogcrèmes en bodylotions.
Net als petroleum heeft minerale olie dezelfde , uitdrogende eigenschappen die totaal niet stroken met waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn.

Je wilt immers dat een crème prettig aanvoelt en ook doet wat er “beloofd wordt”.
In de cosmetica wereld is paraffine liquidum echter een graag geziene gast, omdat het haast onuitputtelijk is qua voorraad, ontzettend goedkoop, geurloos èn lang houdbaar.
Hoe vaak heeft u in de winkel gestaan voor het schap van de (dag)crèmes, u nam er ten einde raad een potje van mee, komt thuis en bent achteraf niet echt tevreden…herkenbaar?
Tja, het smeert wel prettig uit. Soms heb je zelfs wat meer crème nodig, de huid voelt nadien een beetje trekkerig en droog aan.
Ach, een flinke lik uit de pot en smeren maar. Toch blijft er een laagje achter op de huid…vreemd. Het trekt niet in. Misschien dan toch de verkeerde meegenomen?
Ongeveer 2/3 weken later staat u wéér voor hetzelfde schap- welke zal ik nu eens meenemen?

Het klinkt misschien raar, maar dit is JUIST wat de fabrikant graag wil. Dat u zovaak mogelijk weer een potje meeneemt. Dat de crème niet intrekt- is op zich niet zo vreemd. Paraffinum Liquidum legt immers een laagje over de huid, net als vaseline . Onder dat laagje gaat de huid uitdrogen- de puzzelstukjes vallen hierbij op hun plaats- dat verklaart het trekkerige gevoel.

Maar dan is er gelukkig de huidspecialist die er voor door heeft geleerd én de helpende hand biedt!

Daarom leg ik in de tweede blog graag uit hoe het zit met stoffen die wèl werkzaam zijn, en waarom.
De verschillen tussen massa/commerciële cosmeticaproductie versus de producten bij de huidspecialist. en ook dan zijn lang niet alle producten vrij van paraffine en petroleum, maar dan weet u in elk geval waar u op kunt letten.
Waarom kennis van de huid zo belangrijk is om tot een goede productkeuze te komen, en niet klakkeloos aangenomen dient te worden van wat op tv, via influencers of in de folders voorbij komt.
Omdat u maar 1 huid heeft, en alleen het allerbeste goed genoeg is!

Met mijn kennis en advies help ik u graag, op naar een gezonde huid!

Mariëlle
Beautique Mariëlle Salon voor Huidverbetering Coevorden