Ingrediënten in massacosmetica versus cosmeceutische salonproducten deel 1

Daar is ie dan, mijn eerste blog!

Er valt nou eenmaal zoveel te vertellen over de huid en huidverzorging dat ik besloten heb om een blog te schrijven.
In de inmiddels bijna 24 jaar ervaring in de branche op vele manieren ((medisch)schoonheidsspecialist, drogist en verkoper/apparatuur trainer groothandel voor schoonheidsspecialisten) ken ik de verschillende kanten van mijn boeiende vak en kom je soms tot verrassende ontdekkingen.
Ik hoop jullie in deze en komende blog (met een kritisch oog)  mee te nemen in de wondere wereld van schoonheid en huidverzorging, de pro’s en de contra’s en verrassende wetenswaardigheden.

Om te beginnen leg ik graag uit wat bepaalde ingrediënten doen (of juist niet doen) in cosmetica. Of juist, wat ze überhaupt te zoeken hebben in een product, hahaha! Wat ik hiermee bedoel zul je zo lezen.

Met massacosmetica bedoel ik de commercieel geproduceerde cosmetica die je vindt bij parfumerieën/drogisterij en supermarkt. Iedereen kent het wel, de merendeels schreeuwerige reclame die van alles belooft, het zou leuk zijn als dat werkt! Was het maar zo eenvoudig, niets is minder waar.

Een paar lessen ingrediëntenleer gaven mij jaren terug al een heel verrassende kijk op bepaalde ingrediënten, en heb ze nadien ook meteen verbannen uit mijn praktijk- dat zegt genoeg.

Om het ingewikkeld te maken, zijn er namelijk ook salonmerken met “foute” ingrediënten, iets waar ik gelukkig al weet van had en dus van begin af aan absoluut niet in mijn praktijk gebruik.

Ik hou het, om het iets beknopter te houden op twee “ingrediënt toppers” waarvan allang bekend is dat het alleen maar voor ellende zorgt, en tòch nog steeds volop in cosmetische producten wordt verwerkt èn massaal wordt verkocht!

The big two: Petroleum en Paraffinum Liquidum

Neem bijvoorbeeld vaseline, lekker vet! Vaseline legt voor je gevoel een “beschermend” laagje op de huid. Dit welbekende product wordt volop ingezet, zelfs in de zorg of in combi met hormoonzalf ter behandeling van bijvoorbeeld eczeem, hoe ontzettend krom dat is, zul je straks snappen.

“Leuk” om te weten is wellicht, dat vaseline wordt gemaakt van een restproduct van aardolie (Petroleum). En juist dàt ingrediënt zie je heel veel in massaproductie/ commerciële  huidverzorging, bijvoorbeeld in het welbekende blauwe blik, maar ook in lippenbalsems.
Van enige bescherming is echter geen sprake. De huid is een levend orgaan en heeft dus ook een stofwisseling en uitwisseling van gassen en afvalstoffen om te kunnen blijven leven en optimaal te kunnen functioneren.

Doordat ze door het fijne laagje “petroleum” niet meer in staat is om te ademen, krijg je juist een omgekeerd effect.
De huid is namelijk volledig afgesloten, waardoor het “beschermende” laagje de huid zal doen verstikken, afvalstoffen niet kunnen worden uitgescheiden en blijven circuleren in de huid (met onzuiverheden en soms allergische reacties tot gevolg) en: nog meer zal gaan uitdrogen! En wat doe je om dat gevoel tegen te gaan? Juist, nog maar een keer insmeren: een  paraffine verslaving is geboren.

Om op het begin terug te komen: een eczematische huid wordt behandeld met hormoonzalf, wat als eigenschap heeft dat de ontsteking wordt geremd en tijdelijk stilgelegd. Zogenaamde symptoombestrijding. Aan de echte, dieper liggende oorzaak wordt niks gedaan bij deze behandelwijze. (meer hierover in een andere blog).

Echter heeft het gebruik van hormoonzalf óók een extreem uitdrogend effect. Vaak wordt dan op recept (!!) voorgeschreven om af te wisselen met jawel….Lanette vaseline crème, om de huid “lekker soepel en vet” te houden.
Nadien is het eczeem is in ruste, echter de huid extreem uitgedroogd met irritatie en kloofjes door het gebruik van de vaseline crème die je nota bene op recept krijgt voorgeschreven van de huisarts!
Bij een volgende eczeem uitbraak kom je weer in exact hetzelfde cirkeltje terecht… wat een ellende. En weer een tubetje commerciële crème over de toonbank, wat nieteens geholpen heeft.

Paraffinum Liquidum (minerale olie)

Een ander veel voorkomend ingrediënt is minerale olie, ook gemaakt van grondstof aardolie. Dit ingrediënt wordt volop (om maar niet te zeggen bijna altijd) toegepast in de commerciële massaproductie  van (baby) olie, reinigingsoliën/lotions, dag/nachtcrèmes, oogcrèmes en bodylotions.
Net als petroleum heeft minerale olie dezelfde , uitdrogende eigenschappen die totaal niet stroken met waar ze eigenlijk voor bedoeld zijn.

Je wilt immers dat een crème prettig aanvoelt en ook doet wat er “beloofd wordt”.
In de cosmetica wereld is paraffine liquidum echter een graag geziene gast, omdat het haast onuitputtelijk is qua voorraad, ontzettend goedkoop, geurloos èn lang houdbaar.
Hoe vaak heeft u in de winkel gestaan voor het schap van de (dag)crèmes, u nam er ten einde raad een potje van mee, komt thuis en bent achteraf niet echt tevreden…herkenbaar?
Tja, het smeert wel prettig uit. Soms heb je zelfs wat meer crème nodig, de huid voelt nadien een beetje trekkerig en droog aan.
Ach, een flinke lik uit de pot en smeren maar. Toch blijft er een laagje achter op de huid…vreemd. Het trekt niet in. Misschien dan toch de verkeerde meegenomen?
Ongeveer 2/3 weken later sta je wéér voor hetzelfde schap- welke zal ik nu eens meenemen? Herkenbaar?

Het klinkt misschien raar, maar dit is JUIST wat de fabrikant van de commerciële productie graag wil. Dat u zovaak mogelijk weer een potje meeneemt. Dat de crème niet intrekt- is op zich niet zo vreemd. Paraffinum Liquidum legt, zoals u inmiddels nu weet- immers een laagje over de huid, net als vaseline . Onder dat laagje gaat de huid uitdrogen- de puzzelstukjes vallen hierbij op hun plaats- dat verklaart het trekkerige gevoel.

Gelukkig is er de huidspecialist die er voor door heeft geleerd én de helpende hand biedt!

In mijn praktijk wordt u, na een huidanalyse, altijd behandeld met producten van het plantaardige cosmeceutische merk RégimA, zònder allergenen, dierlijke stoffen, parfum, petroleum en minerale oliën, maar wel met natuurlijke bestanddelen van medicinale planten en vruchten.

Zo wordt er op een natuurlijke wijze, zonder chemische toevoegingen en zonder de huid te beschadigen,resultaat bereikt, daar gaat het uiteindelijk om. Je wilt toch immers dat een product fijn aanvoelt, maar ook ècht iets doet voor de huid!

Daarom leg ik in de tweede blog graag uit hoe het zit met stoffen die wèl werkzaam zijn, en waarom. Wat cosmeceuticals zijn, en dan specifiek die van RégimA, omdat geen enkel ander cosmeceutisch merk in de buurt komt wat betreft werkzame stoffen, samenstelling en resultaat. Er wordt niet voor niets al jaren geprobeerd om de formules te kopiëren.

Kennis van de huid is erg belangrijk is om tot een goede productkeuze te komen. Neem niet klakkeloos aan van wat op tv, via influencers, social media of in de folders voorbij komt. Leuke reclames, maar wat heb je aan een product als het niet bij je huid past?

Met mijn kennis en advies help ik je graag, op naar een gezonde huid!

Mariëlle
Beautique Mariëlle Salon voor Huidverbetering Coevorden

 

Geplaatst op